Jamie xx – In Waves

Jamie xx - In Waves
Jamie xx - In Waves

Waardering

8

9

Oh my gosh… eindelijk is er dan, meer dan 9 jaar na het alom bejubelde In Colour, een nieuw album van dj en producer Jamie xx. Niet dat we het album In Waves niet hebben zien aankomen. De afgelopen maanden zijn er maar liefst al 5 tracks ‘in waves’ tot ons gekomen en hier op Nieuweplaat gespot: Waited All Night, DafodilLifeTreat Each Other Right en Baddy On The Floor.

Dat het nieuwe er dus een beetje af is laat onverlet dat In Waves een waanzinnige danceplaat is. Met bangers, disco, heerlijke house, fantastische samples en ook af en toe wat rustmomentjes. Dat alles op ongeëvenaarde wijze gecombineerd en geproduceerd.

Met de korte openingstrack Wanna begint het album bedeesd, maar richting het einde wordt al opgebouwd naar Treat Each Other Right. Een heerlijk stuiterende track met pulserende synthesizer en fantastische breaks op basis van een sample van Oh My Love van Almeta Lattimore.

Dat Jamie xx ook plannen heeft om zijn oude band The xx weer op te pakken bewijst hij met Waited All Night, waarin hij samen met de andere leden Romy en Oliver Sim de herkenbare The xx sound moeiteloos tevoorschijn weet te toveren.

Baddy On The Floor is een van de weinige tracks die wat tegenvalt, maar misschien is dat ook wel omdat de betoverende schoonheid van Dafodil alles wat je eerder hebt gehoord laat verbleken. ‘Lovely sweetness that filled the air/Came from a daffodil in your hair/I placed it there.’ Een suikerzoete soul sample van J.J. Barnes (wie kent hem niet) en een bossa nova interpretatie van Astrud Gilberto (verderop in het nummer) samenvoegen met de broeierige Londense nacht scene, opgeroepen door Kelsey Lu, John Glacier en Panda Bear… Dat kan alleen Jamie xx. Eén van de beste nummers van het album dat al in een primitievere versie in 2020 te horen was in Jamie xx’s BBC Essential Mix.

Still Summer is gewoon een lekker house nummer, waarin je heel vaag flarden van Smalltown Boy van Bronski Beat denkt te herkennen. Gevolgd door Life, een ordinaire disco stamper, maar wel met gitaar en trompet, samen met en in de stijl van Robyn.

The Feeling I Get From You is een voorzichtige voorbode van opnieuw een sublieme house track: Breather. Ook dit nummer was al eerder te horen in de gememoreerde BBC Essential Mix maar blijft hypnotiseren. De break na iets meer dan drie-en-een-halve minuut is ronduit fenomenaal.

Blijkbaar is Jamie xx een grote fan van The Avalanches en dat komt tot uiting All You Children (met een ritmisch staccato klinkend kinderkoor als basis) en de rustige interlude Every Single Weekend. Je hoort flarden van het memorabele samples album Since I Left You voorbij komen.

Het album sluit misschien ietwat teleurstellend af met Falling Together, maar dat is meer omdat al zoveel moois voorbij is gekomen. In Waves is een waardige opvolger van In Colour. Het album straalt een enorme positiviteit, intens plezier en fantastisch vakwerk uit in bijna elke track. Een danceplaat met een houdbaarheid van zeker weer 9 jaar.